Sääksitietoa

Yleistietoa:

  • Nimi: sääksi (kalasääski) 
  • Tieteellinen nimi: Pandion haliaetus
  • Heimo: Haukat – Accipitridae
  • Ravinto: Kalat
  • Keskimääräinen elinikä luonnossa: 32 vuotta (Mebs & Schmidt 2014)
  • Pituus: 52 – 60 cm (täysikasvuinen), siipien kärkiväli 152–160 cm. Naaras on koirasta kookkaampi.
  • Paino: 1,2–2 kg (koiras), 1,5–2,2 kg (naaras)
  • Populaation tila Suomessa: elinvoimainen, noin 1150–1300 pesivää paria

Tiesitkö? Kalasääsken pesät ovat rauhoitettuja luonnonsuojelulain nojalla. Pesäpuuta ei saa kaataa eikä lintujen pesintää häiritä.


Sääksipesän tyypillinen vuodenkierto:

  • Huhtikuun alku-puoliväli – sääkset palaavat pesälle
  • Huhtikuun loppupuoli – pesän rakennus ja parittelu
  • Toukokuun alku – 2-4 munan muninta
  • Toukokuu – munien haudonta
  • Kesäkuu – munat kuoriutuvat
  • Heinäkuu – poikasten ruokailua ja kasvua
  • Elokuu– poikaset opettelevat lentämään
  • Syyskuu – Sääksien syysmuutto kohti Afrikkaa alkaa

Lähteet ja lisätietoa sääksistä: