Tietoa sääksikamerasta

Seilin sääksikamera (AXIS P1344-E) sijaitsee saaren itäosassa, noin 35 m korkean valaistun linjamerkin päällä. Sääksikamera on toiminnassa ympärivuoden ja HD 720 p-tarkkuista livekuvaa on mahdollista seurata vuorokauden ympäri. Kesäisin kamerasta voi seurata pesällä sääksien pesintää. Talvisin kamerasta voi seurata taas saariston vaihtelevaa säätä ja satunnaisesti myös muiden lintulajien kuten merikotkien, varisten ja korppien vierailuja pesällä. Sääksikamera tarjoaa luonnonystävälle ikkunan Saaristomerelle. Koululaisryhmät voivat pesäkameraa seuraamalla helposti tutustua esimerkiksi lintujen elinkiertoon, käyttäytymiseen ja luonnon monimuotoisuuteen liittyviin teemoihin. Seurantatietoja voidaan hyödyntää myös tutkimuksessa.

Kuva: Sami Lyytinen/Turun ammattikorkeakoulu

Kameran kuva välitetään linjataulun ja päärakennuksen päällä sijaitsevien nanobeam antennien välityksellä Saaristomeren tutkimuslaitoksen serverikoneelle, sieltä edelleen YouTube-palveluun ja tälle sivustolle. Tästä johtuen mahdollisia häiriötilanteita voidaan siten luonnollisesti selvittää vain etänä ja rengastustilanteessa kesä-heinäkuussa. YouTube kerää videosta noin kahden tunnin tunnin historian, jota voi selata halutessaan taaksepäin. Painamalla ”Live”-tekstiä pääsee takaisin reaaliaikaiseen kuvaan. Kuva toimii parhaiten Firefox ja Chrome-selaimilla ja mobiililaitteiden YouTube-sovelluksella. Koska kamera sijaitsee saarella saattaa livekuvassa ilmetä aika-ajoin katkoksia sähkökatkosten tai muiden yhteyshäiriöiden vuoksi. Häiriöt livekameran kuvassa korjataan aina niin pian kuin mahdollista.

Seilin sääksikameran videon tallentaminen, kuvakaappauksien ottaminen ja kuvien/videoiden jakaminen sosiaalisessa mediassa on sallittua. Toivomme kuitenkin, että jakamasi kuvan/videon yhteyteen liitetään vähimmillään tieto päivämäärästä ja sisällöntuottajasta (Turun ammattikorkeakoulu & Turun yliopisto).

Kiitos yhteistyöstä ja antoisia katseluhetkiä!


Pesän historia

Haukkojen heimoon (Accipitridae) kuuluvien kalasääskien eli sääksien (Pandion haliaetus) pesintää on Seilissä seurattu pesäkameran välityksellä jo vuodesta 2006 lähtien. Kamera pystytettiin Seiliin Turun ammattikorkeakoulun ja Saaristomeren tutkimuslaitoksen yhteistyönä, osana Turun ammattkorkeakoulun koordinoimaa NatureIT hanketta ja myöhemmin Saaristomeri.info ja BalticSeaNow hankkeiden toimesta. Vuodesta 2015 lähtien Saaristomeren tutkimuslaitos on ottanut vastuun kuvayhteyksien tarjonnasta ja lintujen pesintää on voinut seurata Youtuben ja tämän sivuston välityksellä.

Päivitämme taulukkoon pikkuhiljaa tietoja pesällä  tapahtuneista suurimmista käänteistä. Tiedot on koottu kameraa ylläpitäneiden hankkeiden arkistoista sekä tulkittu sääksikameran seuraajien merkinnöistä saaristomeri.utu.fi & luotio.fi sivujen foorumeilla. Tietojen hankintatavan vuoksi taulukossa voi ilmetä virheitä. Tietoja päivitetään vuodesta 2018 eteenpäin Saaristomeren tutkimuslaitoksen havaintojen perusteella. Mikäli huomaat aikajanassa virheen tai sinulla on mielessäsi tapahtuma ja päivämäärä, jonka haluaisit jakaa kanssamme, voit ottaa yhteyttä meihin täällä.

Vuosi Pesivä sääksipari Ensimmäinen sääksihavainto  Muninta alkaa 1. kuoriutui 2. kuoriutui 3. kuoriutui 1. munan haudonta-aika (vrk)  Muuta tietoa
2018 * Pesällä useita vierailijoita  9.4. Pesällä kevään mittaan useita vierailijoita, mutta uutta pesivää paria ei vakiintunut pesälle. 

Suomen Luonnonsuojelun säätiö myönsi apurahan uuden sääksikameran hankintaan.

2017 Vasuri & Tilda 3.4. 16.4. 25.5. 27.5. 27.5. 39 Tilda katosi 27.6, yksi poikanen menehtyi ilmeisesti sisaruskilpailun seurauksena 13.7
2016 Vasuri & Tilda 2.4. 21.4. 28.5. 31.5.   37 Sääksikameraan lisätään mikrofoni
2015 Vasuri & Tilda 10.4. 21.4. 31.5. 31.5.   40 Sääksikamera jatkaa toimintaansa Saaristomeren tutkimuslaitoksen ylläpitämänä 
2014 Vasuri & Tilda 10.4. 23.4. 1.6. 2.6. 3.6. 39  
2013 Vasuri & Tilda 11.4. 28.4. 6.6. 6.6. 8.8. 39  
2012 Vasuri & Tilda 10.4. 3.5. 4.6. 4.6. 6.6. 32 Pesäkameraa alkaa ylläpitää  BalticSeaNow.info-hanke. Pesälle asennetaan uusi kamera ja pesäpohja.
2011 Vasuri & Tilda 13.4. 3.5. 12.6. 12.6. 14.6. 40 Pesällä havaittiin useita sääksiä ja pesän hallinnasta käytiin jonkin verran taisteluita. Voittajaksi selviytyi Vasuri, joka pariutui naarasääksen kanssa, joka nimettiin Tildaksi. Parin arvioidaan pesivän yhdessä ensimmäisen kerran.
2010 Eeli & Ristipää* 8.4. *Muninta alkaa 28.4, mutta pesintä epäonnistuu.         Pesällä havaitaan kesän aikana useita sääksiä, joista nimettyjä Eeli, Soma, Ristipää ja Vasuri.
2009 Pesä vaihtoi omistajaa 5.4 5.4. 30.4. Kamera rikkoutui ukkosmyrskyssä ja korjaus päästiin suorittamaan vasta poikasten rengastuksen yhteydessä 2.7. minkä vuoksi kaikkia tietoja ei ole saatavilla
2008  – Kameraa aletaan ylläpitää osana Saaristomeri.info projektia
2007  
2006 Tapani & Liisa 3.5. Turun ammattikorkeakoulu asentaa kameran osana Natureit.IT projektia. Pesällä pesii sääksipariskunta, jotka tutkijat nimeävät Saaristomeren tutkimuslaitoksen vanhan asemanhoitajan ja hänen vaimonsa mukaan. Pari munii kesän aikana 3 munaa.

– tietoja ei saatavilla